maandag 24 november 2014

Gevulde Speculaastaart (jes)Het smaakt niet zoals een gekocht stuk gevulde speculaas uiteraard, wel heel erg lekker overigens, maar hier zitten geen toegevoegde ingrediënten in die je niet wil eten en bij Atkins ook niet mag eten. Maar wel een heel goed alternatief voor de Sinterklaas!

Gevulde Speculaastaart
Beslag
200 gr amandelmeel
50 gr kokosmeel
150 gr gesmolten roomboter
4 tot 8 el speculaas kruiden ( naar eigen smaak, maar meer is lekkerder)
2 Snufjes zout
2 thl zuiveringszout
vloeibare zoetstof, paar drupjes of scheut ( naar eigen smaak)
4 eieren

evt 20 blanke amandelen voor garnering
Amandelspijs
200 gr amandelmeel
vloeibare zoetstof, paar drupjes ( naar eigen smaak)
2 eiwitten
paar drupje uit flesje citroenaroma Baukje

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak eerst de spijs: Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen of met een houten lepel goed door elkaar tot je de structuur van spijs hebt. Zet even in de koelkast tot je het gaat gebruiken. Ik heb zelf een lepel gebruikt want het plakt nogal....
Dan nu het beslag: Meng in een kom de melen met het zout en de speculaaskruiden. Roer goed door elkaar met een garde totdat er geen klontjes meer zijn.
Meng in een ander kommetje de gesmolten roomboter met de zoetstof en eieren. Voeg nat en droog samen en doe het zuiveringszout erbij. Schep goed door elkaar.
Doe eerst een laag beslag in de springvorm, dan de laag amandelspijs en dan weer een laag beslag. Druk er evt amandelen in ter garnering.
Zet de vorm in de oven en bak zo'n 30 minuten. Als je er zachtjes met je vinger op drukt moeten ze lichtjes terugveren, dan zijn is het goed. Het kan ook langer in de oven, deze was wat aan de kleffe kant, maar heerlijk.

Ongeveer 3 KH per punt.
Geschikt voor fase 1 na de inductie periode
Foto's Madelon van der Woord en Frederiek Jansen

Gehakt pizza

Gehakt pizza
1 persoon
30 minuten bereiden

Ingrediënten
150 a 200 gram gehakt HOH
Pizzakruiden, basilicum gedroogd
4 el geraspte kaas
Tomatensaus
Bolletje Mozzarella, in plakken
40 gr Cherry tomaatjes

Geschikt voor alle fases.
Totaal koolhydraten voor dit recept met alleen gehaktbodem, tomatensaus en mozzarella 1,5 KH, met de tomaatjes erbij 3,1 KH.

Bereiden
Maak het gehakt aan met de pizzakruiden en de geraspte kaas. Maak er een bal van en rol het dun uit tot ongeveer 1 ½  cm dik. Leg dit op een ovenrooster, bekleed met bakpapier of op de bodem van een springvorm bekleed met bakpapier. Doe in de oven voor ongeveer 20 a 30 minuten op 180 graden. Niet te krokant laten worden. Zet er wel de opvangplaat van de oven onder want er komt veel vocht uit.
Neem uit de oven en besmeer met zelfgemaakte tomatensaus ( of gekochte tomatensaus, laag in koolhydraten). Leg er de plakken Mozzarella op en doe er nog wat pizzakruiden of gedroogde basilicum overheen. Je kunt wat gehalveerde cherrytomaten erover heen doen. Zet terug in de oven voor 5 a 10 minuten totdat kaas gesmolten is.

Tip: Ik heb er Italiaanse gedroogde ham bij gedaan, maar niet in de oven gehad, dat wordt dan zo taai en erg zout. Je kunt de pizza beleggen met elke topping die wil natuurlijk.
Tip: Je kunt deze pizza ook in een anti aanbakpan maken. Je drukt dan de gehaktbal helemaal plat op de bodem en bakt het krokant aan beide zijden, zonder extra vet. Voorzichtig draaien! Vocht weg laten lopen of opdeppen met een keukenpapier. Daarna beleggen met topping en kaas en de deksel op de pan doen en heel zachtjes bakken totdat kaas gesmolten is. 

Recept en foto Jolanda Peeters