zaterdag 27 september 2014

Courgette-bieslookkoekjes met gemengde salade met brie

Courgette-bieslookkoekjes met gemengde salade met brie

Ingrediënten 4 personen
2 stevige courgettes
1 bakje bieslook
1 teentje knoflook
4 eieren
6 eetlepels (versgeraspte) Parmezaanse kaas
250 gram cherrytomaatjes
75 gram brie
olijfolie
3 eetlepels (frambozen)azijn
200 gram gemengde salade


Bereidingswijze
Rasp de courgettes en knijp de geraspte courgette goed uit in een schone theedoek.
Snijd de bieslook en knoflook fijn.
Roer de eieren los. Meng hier de courgette, bieslook, knoflook en Parmezaan doorheen en breng op smaak met zout en veel zwarte peper.
Snijd de cherrytomaatjes in kleine partjes. Snijd de brie in plakjes.
Klop een dressing van 6 eetlepels olijfolie, de azijn, peper en zout.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak koekjes door met een opscheplepel steeds porties courgettebeslag in de pan te scheppen. Bak ze goudbruin aan beide kanten in ca. 5 minuten.
Meng de dressing, tomaatjes en brie door de salade.
Verdeel de courgettekoekjes over 4 borden en serveer de salade erbij.

Optioneel: Lekker met geroosterde volkorenbroodjes.

Krokante bloemkool "brood crackers"


Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 50 minuten
2 to 4 stuks
Ingrediënten
  • Bakspray
  • 1/4 bloemkool ( ongeveer 160 gram)
  • 1 theelepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 groot ei , licht geklopt
  • 115 g verse mozzarella kaas, in stukjes
  • 1/2 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 snuf peper en zout
  • Marinara saus,  (optioneel)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 C . Bedek een cakeblik met bakpapier zodat het overtollige papier over de rand hangt. Spray het bakpapier licht in met bak spray.
  2. Maak van de bloemkool "rijst". Dit kun je doen met een rasp of keukenmachine. 
  3. Doe de bloemkool rijst in een schaal en plaats het in de magnetron, ongeveer 6 tot 8 minuten zodat de rijst zacht wordt. Af en toe roeren en af laten koelen. GEEN water toevoegen!
  4. Ondertussen kun je de knoflook in de olie bakken, niet te lang ongeveer 30 seconden tot 1 minuut. Af laten koelen.
  5. Voeg de knoflook, ei, 3/4 van de kaas en 1/4 tl kruiden met wat peper en zout toe aan de afgekoelde bloemkool rijst. Roer alles door elkaar en spreid het dan uit over de bodem van het cakeblik.
  6. Bak net zo lang ( ongeveer 30 minuten) totdat het goudbruin kleurt.
  7. Bedek een rooster met een stuk bakpapier en haal voorzichtig het brood uit het cakeblik ( door het bakpapier op te tillen) en leg dit omgekeerd op het rooster zodat de onderkant ook goudbruin kan worden. Ongeveer 10 minuten in de oven.
  8. Verhit de gril. Snijd het brood in 8 stukken, voorzichtig van elkaar af trekken en doe de overgebleven kaas en kruiden erover  verdelen.
  9. Grill een paar minuten zodat de kaas is gesmolten. Je kunt ze heet of warm serveren.
Per 1 stuk bevat dit recept :
58 kcal
4,2 gr proteine
3,56 gr vet
2,8 gr koolhydraten

Amandelkoekje

Amandelkoekjes

Een lekker koolhydraatarm nagerecht, amandel koekje. Dit is een heerlijk nagerecht of een lekkere snack voor bij een kopje koffie of thee.

Ingrediënten
1 ei
110 gr zachte boter
130 gr amandelmeel
1/2 tl vanille aroma
1/2 tl amandel aroma
1/4 tl baking soda
1/4 tl cream of tartar ( wijnsteenbakpoeder )
16 amandelen, door tweën gesneden
24 gr zoetstof

Bereidingswijze

Klop de boter in een middelgrote kom. Voeg vervolgens de helft van het amandelmeel toe, alle zoetstof, het ei, vanille aroma, amandelaroma, baking soda en de cream of tartar. Klop dit goed door elkaar zodat de ingrediënten goed mengen. Voeg tijdens het kloppen van het mengsel de rest van het amandelmeel toe. Dek de schaal af en laat het ongeveer een uur staan.
Maak van het deeg 24-32 kleine balletjes, ongeveer 2,5 cm in diameter. Rol ze snel want het deeg wordt snel zacht in je handen. Plaats de balletjes op een ingevette bakplaat. Doe nu op elk balletje deeg een amandel. Bak de koekjes op 180 graden voor 10-12 minuten tot de koekjes lichtbruin zijn.

Voedingswaarden per portie ( 2 koekjes ):

Calorieën: 115 kcal
Eiwitten: 2,0 gram
Vetten: 11,0 gram
Koolhydraten: 3,0 gram


Je kunt cream of tartar vervangen door appelciderazijn, dit moet dan wel 2x de hoeveelheid zijn van de cream of tartar.

Muffins met gebakken tomaten

Kleine omeletjes met gebakken tomaten

Ingrediënten

180 g fijngesneden andijvie
30 dadeltomaten of kerstomaten
3 eieren
kappertjes
peterselie
basilicum
gedroogde oregano
knoflook
geraspte parmezaan
boter
extravergine olijfolie
zout en peper
Materialen: muffinblik

Bereiding

ca. 40 minuten, voor 6 personen

Maak een kleine snede in de tomaten. Verhit 2 el olie met 1 ongepelde en lichtjes gekneusde knoflookteen, een beetje oregano en wat peper. Voeg de tomaten toe en bak ze enkele minuten op hoog vuur.
Kluts in een kom de eieren met 3 el water, 1 el fijngehakte kappertjes, 3-4 fijngehakte basilicumblaadjes, een fijngehakt bosje peterselie, 2 el parmezaan en zout.
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet 6 vormpjes van het muffinblik in met boter en verdeel het eimengsel erover. Leg in elk vormpje 5 dadeltomaatjes en bak de omeletjes ca. 15 minuten in de oven.
Haal de omeletjes uit de oven en laat ze in de vorm helemaal afkoelen. Haal de omeletjes uit de vorm en serveer ze met de andijvie en naar wens met verse dadeltomaatjes.

Recept en foto La Cucina Italiana

Pizza Peperoni


Pizza Peperoni

Ingrediënten

Voor de bodem:
200 g verse kaas
2 eieren
1/4 tl zware peper
1 tl lookpoeder (optioneel)
25 g Parmezaanse kaas

Voor de topping:
160 g passata
250 g mozzarella
1 groene paprika
250 g champignons
enkele sneetjes peperoni (of chorizo)

Klaar in 45 minuten 3 porties

Stap 1
Verwarm de oven voor op 175°C.

Stap 2
Neem een ovenschotel en spray hem in met bakspray (of gebruik olie of boter).

Stap 3
Voor de bodem: doe de verse kaas, de eieren, de peper, het lookpoeder en de parmezaanse kaas in een kom en mix alles onder elkaar.

Stap 4
Giet het mengsel in de ovenschotel en bak dit gedurende 12 à 15 minuten of tot het goudbruin ziet. Laat de bodem eerst 10 minuten afkoelen vooraleer je de topping erop doet.

Stap 5
Snij de paprika in kleine stukjes en snij ook de champignons heel erg fijn.

Stap 6
Verdeel de passata over de bodem en bedek met mozzarella. Doe de champignons en de paprika erop en zet de ovenschotel zo’n 10 minuten in de oven. (De paprika is nog lekker knapperig op die manier. Hou je daar niet zo van? Stoof ze dan eerst wat aan in een pan).

Tip: uiteraard kan je de bodem beleggen met eender welke combinatie die jij lekker vindt.

Voedingswaarde (per portie)
Calorieën: 516
Eiwitten: 35,5 g
Koolhydraten: 8,9 g
Vetten: 36,8 g

Bloemkool "broodjes"

Bloemkool ‘broodjes’

Ingrediënten voor 10 tot 14 broodjes:

500 gram bloemkool
25 gram amandelmeel
35 gram kokosmeel
2 el arrowroot
2 eieren
Peper en Zeezout
Optioneel 1 el kruiden, b.v. rozemarijn, tijm, dille, etc
Of ½ tl specerijen, zoals gemalen komijn, kerrie, knoflook

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snij de bloemkool in grove stukken en maal deze met de keukenmachine tot korreltjes zo groot als couscous korrels (dus iets kleiner dan rijstkorrels).
Meng de bloemkoolrijst met de amandelmeel, kokosmeel, arrowroot, eieren, kruiden of specerijen naar keuze en breng op smaak met peper en zout.
Je krijgt nu een beetje onsamenhangend en vrij nat ‘deeg’ welke je net tot balletjes kan vormen zonder dat het uit elkaar valt. Mocht dit niet lukken, voeg dan wat extra arrowroot toe.
Maak balletje met een doorsnede van ongeveer 4-5 cm en leg deze op de bakplaat. Druk ze iets plat. Herhaal totdat het hele bloemkoolmengsel op is.
Bak de ‘broodjes’ in ongeveer 20 min goudbruin. Ze zijn gaar wanneer je ze van het bakpapier kunt trekken en de onderkant van het broodje niet aan het bakpapier blijft plakken.
Zowel koud als warm erg lekker!

Tip: Parmezaanse kaas erdoor heen is erg lekker.

Recept en foto: oerkracht