De term Low Carb is over
komen waaien uit Amerika en betekent letterlijk Koolhydraatarm. Wordt deze term
gebruikt in combinatie met ‘dieet’, dan wil dat zeggen een dieet waarbij er
geen of beperkt koolhydraten gegeten worden.
Deze manier van afvallen is sterk
in opkomst en niet onterecht. Het is een prettige manier van gewicht verliezen,
omdat er veel en lekker gegeten mag worden, het hongergevoel na een paar dagen
verdwenen is en de resultaten goed zijn. De Low Carb leefwijze is lang vol te
houden.
De gedachte
achter het dieet is dat
zwaarlijvigheid in veel gevallen veroorzaakt wordt door een storing in de
stofwisseling. Deze storing kan ontstaan door een teveel aan koolhydraten in de
voeding. Hierdoor kan er insulineresistentie ontstaan. Koolhydraten zijn
suikers die in verschillende soorten te vinden zijn in o.a. snoep, chocolade,
ontbijtgranen, chips, frisdrank, brood, pasta’s, rijst e.d. Vooral
geraffineerde of snelle koolhydraten zijn de boosdoeners. Deze zitten
voornamelijk in bewerkte producten zoals snoep en koek.
Bij iemand die aan insulineresistentie lijdt, is het
hormoon insuline minder goed in staat om koolhydraten op de juiste manier als
brandstof te verwerken. Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd komt er
plotseling een grote hoeveelheid insuline vrij; deze vervoert de koolhydraten
in de vorm van glucose naar de cellen. Is de glucose eenmaal door de cellen
opgenomen, dan daalt de bloedsuikerspiegel ineens weer heel snel. Zó snel dat
het lichaam aangeeft behoefte te hebben aan een volgende dosis koolhydraten.
Als je hieraan toegeeft en dus nog meer koolhydraten gebruikt, krijgt je
lichaam meer glucose toegediend dan het nodig heeft als brandstof. Het teveel
aan koolhydraten wordt dan opgeslagen als vet.
Wanneer de
inname van ‘slechte’ (snel opneembare) koolhydraten sterk wordt verminderd,
verdwijnt de insulineresistentie. De insuline kan dan weer gewoon zijn werk
doen en de cellen gelijkmatig voorzien van brandstof. Bij een koolhydraatarme
voedingswijze worden de vetreserves van het lichaam dus aangesproken en als
alternatieve energiebron gebruikt. Het lichaam verbrandt het lichaamseigen vet
en raakt in een toestand van ketose-lipolyse: vetverbranding ten behoeve van
energie. Merkbare resultaten zijn gewichtsverlies en minder trek in zoetigheid.
Deze ketose kan gemeten worden door middel van ketostix. Het is vaak een eerste
teken dat de vetverbranding en het afvallen is
begonnen.
Wat staat er zoal op het menu van een Low Carb Dieet?
In de eerste
fase van een Low Carb dieet staat er
vooral veel vlees, vis, eieren, kaas, groenten, noten en bij sommige diëten,
beperkt zuivel op het menu. Naar mate het dieet vordert worden langzaam
voedingsmiddelen toegevoegd die meer koolhydraten bevatten. Denk aan rood fruit
of volkoren producten. In de laatste fasen van de Low Carb voedingsmethode
wordt er toegewerkt naar een goede balans tussen het eten van koolhydraten en
het op gewicht blijven. Alle Low Carb diëten zijn er over eens dat
‘goede koolhydraten’ zoals volkoren producten en fruit langzamerhand weer
toegevoegd mogen worden en belangrijk voor een gezonde voeding zijn.
Een gram vet
levert tweemaal zoveel energie als een
gram koolhydraten. Dat betekent dat energie uit vetverbranding veel effectiever
en efficiënter is dan de energie uit een koolhydraat-verbranding waar de
gemiddelde westerling met een hoge koolhydraatconsumptie op leeft. Hoe kom je
nu tot een omschakeling van een koolhydraat-verbranding naar een
vetverbranding. Eigenlijk heel eenvoudig, We gaan weer meer eten zoals onze
voorouders (de jagers en verzamelaars) ook aten; onbewerkt voedsel zoals vlees,
vis, groenten, fruit, hele granen, zaden en noten. Het menselijk lichaam is
vanuit de evolutie gewend aan onbewerkt voedsel zoals dat in de natuur voorkomt.
Waar we
nauwelijks raad mee weten is de overmaat aan bewerkt voedsel met de snelle
suikers en geraffineerde koolhydraten. Als we weinig koolhydraten of beperkt goede (lees slecht
verteerbare) koolhydraten eten - zoals tijdens de eerste fase van het Atkins en
het South Beach dieet - is
de glucosevoorraad in het bloed onvoldoende om aan de energievraag te kunnen
voldoen. De vetreserves van het lichaam worden aangesproken en gebruikt als
alternatieve energiebron waarvoor ze bedoeld zijn. Het lichaam verbrandt het
lichaamseigen vet en raakt in een ketose-lipolyse toestand (vetverbranding ten
behoeve van energie). Waarschijnlijk wordt het insuline niveau, misschien voor
het eerst sinds jaren, weer normaal. Dit is één van de belangrijkste
consequenties van een koolhydraatarme voedingswijze; een genormaliseerd
insulineniveau. De glucosespiegel in het bloed blijft weer binnen de veilige
marges en het ontbreken van de heftige glucose schommelingen leidt niet meer
tot een sterk hongergevoel of een gevoel van trek in zoetigheid.
Het tweede
zojuist genoemde voordeel van een koolhydraatarme voedingswijze is dat het
lichaam zijn eigen vet verbrandt.
De voordelen
van een Low Carb voedingswijze nog even op een rij:
- Aanzienlijk gewichtsverlies door eigen vetverbranding.
- Geen hongergevoel.
- Verminderde kans op aandoeningen als diabetes 2, hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en migraine.
- Geen gevoel van vermoeidheid.
- Veel meer energie en een fitter gevoel.
- Geen eetbuien meer.
- Heerlijk gevarieerd eten.
- Een lekker leven!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.