Welkom

Welkom op deze blog over koolhydraatarm eten/diëten met lekkere recepten voor een gezonde en fitte levensstijl!Een koolhydraatarme levensstijl is niet alleen van nu, maar bestaat al sinds begin jaren 30 van de vorige eeuw. De trend van nu is dat de meeste mensen gezond en eerlijk voedsel willen eten en toch graag kilo's willen verliezen.  
Het gebruik van steeds meer suiker of te wel slechte koolhydraten en het afzweren van gezond vet heeft ervoor gezorgd dat een halve wereldbevolking lijdt aan chronische ziektes en die trend lijkt niet te stoppen. Toch denk ik dat binnen niet al te lange tijd de inzichten over wat nu wel gezond is 180 graden draaien in het tegenover gestelde, namelijk gezonde vetten, gezonde koolhydraten uit groenten,  fruit en zaden en eerlijk vlees, vis, en kip. Deze tendens is al een poos zichtbaar voor wie het wil zien. Alleen niet alle fabrikanten doen er nog aan mee, dus de winkels liggen nog vol slechte verleidingen.Atkins, Paleo, Oerdieet, Low carb, Low carb High Fat, South Beach, GOK, Dr. Frank en nog een tiental varianten, zijn voorbeelden van koolhydraatarme of beperkte diëten en levenswijzen. Voor elk dieet is iets te zeggen, maar wat zij gemeen hebben is de beperking in de inname van koolhydraten, het nemen van goede vetten en het totaal vermijden van voorgefabriceerd voedsel. In de voeding van de huidige tijd zitten meer vijanden voor je lichaam dan waar men zich bewust van is. Neem ook de keurmerken eens kritisch onder de loep, zoals “bewust “enz. Als je besluit om werkelijk eens alle etiketten van producten te lezen, dan ben je nog bang om ook maar iets in je mond te stoppen.

Een van de meest populaire koolhydraatarme diëten is het Atkins dieet. Verguist in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw omdat het alleen maar vet eten zou zijn. Nog steeds zie ik in artikelen en blogs dat het vette Atkins niet goed zou zijn. Als je een van de boeken leest die Dr Atkins heeft geschreven dan snap je het principe van weinig koolhydraten en volle producten eten en waarom je dit zou moeten doen i.p.v. al die light nep producten vol met slechte koolhydraten en slechte vetten. Heel veel wetenschappelijke onderzoeken wijzen inmiddels uit dat het Atkins dieet geen slecht dieet is en voor gewenste resultaten zorgt, namelijk een gezond gewicht zonder gezondheidsklachten. Mensen met diabetes type 2 hebben veel baat bij het Atkins dieet, al zijn de geleerden het er hier nog niet helemaal over eens omdat er te weinig onderzoek naar is gedaan. Atkins is een groente dieet met gezonde vetten en eiwitten.
Atkins doe je levenslang, als je eenmaal gewend bent, dan wil je niet meer anders en je kunt ook niet meer anders.

Er zijn inmiddels heel veel diëten die pretenderen koolhydraat-arm te zijn, maar dat zijn ze niet. Door deze blog wil ik je laten zien wat nu echt koolhydraat-arm  eten is met informatie en heerlijke recepten.


Wie ben ik?
Ik werk vanaf mijn 17e in de gezondheidszorg en ben inmiddels 51 jaar. Mijn interesse in voeding en gezondheid bestaat al mijn hele leven. Ik heb mijn hele leven van eten en lekker koken gehouden en geniet nog steeds. Echter met het ouder worden en inactiviteit, kwaaltjes, noem het maar op, kwamen ook de kilo's erbij.
Ik heb heel wat diëten geprobeerd , gedaan en vele vele kilo's afgevallen, maar met gewoon eten en genieten weer net zo veel en meer bij gekomen. Totdat ik begin dit jaar besloot om mijn eetgewoontes eens onder de loep te nemen en na veel lezen uitkwam bij het Nieuwe Atkins dieet als nieuwe levensstijl, dit wil ik doen, dit past bij mij.

Door herstel na ziekte en medicijnen heeft het mij nog niet heel veel resultaat opgeleverd en ben ik met een gemiddelde van 1 kilo in de maand af aan het vallen. De centimeters rondom buik en heupen geven wel al een spectaculaire daling te zien van een dikke 20 tal centimeters op beide plaatsen. Ik ben nog steeds zoekende wat de oorzaak is van mijn langzame gewichtsverlies of zijn het toch echt de hormonen? Je zult nu denken dat het langzaam gaat met 1 kilo in de maand, maar beter langzaam eraf als erbij. Voor de meeste mensen gaat het een stuk sneller en bereiken zij hun gewichtsverlies binnen een afzienbare tijd. Maar bedenk ook dat wat er langzaam is aangekomen, ook langzaam af gaat en dat dit vele male beter is voor je gezondheid.

Ik lees alles wat los en vast zit over voeding en gezondheid. Tevens is mijn interesse zo groot dat ik een studie tot voedingsdeskundige ben begonnen. Ik ben daarnaast een heerlijk koolhydraatarm recepten boek aan het schrijven met praktische informatie om dit koolhydraatarm dieet binnen een normaal leven in te passen zonder al te veel moeite. Daarnaast ben ik een van de beheerders van een facebookpagina met koolhydraatarm dieet en recepten en deze pagina heeft op moment van schrijven al 35.000 leden en stijgt explosief. En beheerder van de facebookpagina Koolhydraatarme recepten voor een gezond gewicht met bijna 10.000 leden.
Binnen enkele maanden is het boek klaar en te bestellen. Daarnaast wil ik in de nabije toekomst de mogelijkheid bieden voor online coaching en begeleiding. Een eigen app met menuplanners en recepten is een wens voor de toekomst.
Kortom, voeding en gezondheid is mijn leven en ik wil jullie net zo enthousiast maken en inspireren om je leven die kans te geven die het verdient, namelijk een goede gezondheid en een fitte levensstijl.

Veel leesplezier en inspiratie gewenst,

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.